LESNÉ KÚPELE - VZDUCH PLNÝ ZDRAVIA

V lese je to ako v inom svete, kde počujeme spev vtákov, vidíme slnečné lúče presvitať cez zelené konáre a zhlboka sa nadýchame  sviežeho lesného vzduchu.  Les nám dáva množstvo darov. Nachádzame v ňom oázu pokoja, spájame sa s prírodou a naberáme nové sily. Pre mnohých je to miesto radosti a inšpirácie. Zároveň môže byť  útočiskom, keď sme v strese a podporuje nás v udržiavaní prirodzeného zdravia.

LESNÝ KÚPEĽ:  

V Japonsku známy ako „Shinrin Yoku“, teda "Kúpanie v lesnom vzduchu" je umením spojiť sa s prírodou všetkými zmyslami. Stáva sa čoraz populárnejším a v súčasnosti je predmetom rozsiahleho vedeckého výskumu. Táto metóda má svoj pôvod v Japonsku, kde sa v roku 1982 prvýkrát zaviedla do vládneho zdravotného programu.

AKO TO FUNGUJE:

Vzduch, ktorý dýchame na prechádzke v lese, je obohatený o terpény a zlúčeniny terpénov, ktoré sa považujú za obzvlášť liečivé a protizápalové. Tieto účinné vône produkujú stromy, aby sa chránili pred škodlivými vplyvmi, ako je napadnutie hmyzom, teplo a slnko, a aby podporili zacelenie kôry po zraneniach.

Éterické oleje s množstvom účinných látok vytekajú cez konáre a ihličie. Vytvárajú korenistý, živicový, typicky balzamový lesný vzduch. Návšteva lesa preto pôsobí ako aromaterapeutická kúra.

VZDUCH PLNÝ ZDRAVIA:

Nie vždy máme možnosť dopriať si lesné kúpele vonku. Les si môžeme priniesť domov aj pomocou éterických olejov. S vôňami ihličnatých stromov možno pozitívne účinky lesa jednoducho preniesť na pracovisko aj do domácnosti.  

PRIMAVERA ponúka mnoho esenciálnych olejov z kôry a ihličia stromov z rôznych lesných oblastí po celom svete. Lesy zohrávajú v prírode výnimočnú úlohu. Zo všetkých biotopov na zemi sú lesy domovom najvyššej biodiverzity, sú domovom tisícok živočíšnych, rastlinných druhov a húb.

ÚCTA K PRÍRODE LESOV:

Starostlivé a ekologické obstarávanie éterických olejov zo stromov je dôležitou súčasťou filozofie kvality PRIMAVERA. Prispieva predovšetkým k zachovaniu významného lesného ekosystému.

  • Esenciálne oleje získavame buď z kontrolovaného zberu vo voľnej prírode alebo z ekologického pestovania.
  • Na extrakciu olejov z európskych stromov používame vetvičky a konáre zeleného odpadu alebo štiepky a zvyšky dreva (francúzsky céder).
  • Úroda sa konzultuje s lesným hospodárstvom a poľnohospodárstvom a v prípade potreby s miestnymi prírodnými parkami, najmä pri získavaní esencií zo stromov z alpských a vysokohorských oblastí.
  • Podporujeme prísne predpisy pri výrube borovíc, aby sme zachovali cenné stromy. 

BOROVICE

Ide o najväčší rod stálezelených ihličnatých stromov. Poznáme viac ako 150 druhov borovíc. Ich drevo bolo po stáročia cenným materiálom na výrobu nábytku a stožiarov plachetníc. Starí Egypťania jedli jej semená s chlebom, indiáni ju používali spolu s vetvičkami cédru a borievky pri rituálnom vykurovaní sáun, na očistu ducha a švajčiari plnili matrace jej vysušeným ihličím.  Z magického hľadiska je borovica stromom rovnodennosti a návratu boha vegetácie. Používala sa pri rituáloch ovládnutia životného cyklu, prílivu a odlivu energie vlastnej vôle, pri zbavení sa pocitov viny a tiesnivých myšlienok.

Kiefernnadeln
SPÔSOB ZÍSKAVANIA ÉTERICKÉHO OLEJA: 
Parovodná destilácia konárov a ihličia.
 
PÔSOBENIE OLEJA VO FYZICKEJ OBLASTI: 
 

Dezinfikuje, pôsobí proti baktériám, zvyšuje imunitu, je účinný  pri zápaloch hrdla, priedušiek a prínosových dutín, uľahčuje vykašliavanie a zároveň bojuje proti kašľu a to nielen pri chorobe, ale aj v prípade kašľu fajčiarov. Zmierňuje prejavy astmy, používa sa pri bolestiach svalov a kĺbov, reume a artritíde. Je ideálny pri  rekonvalescencii, na čistenie vnútorných priestorov a do sáun.

PÔSOBENIE OLEJA NA MYSEĽ A PSYCHIKU: 

Pôsobí  stimulujúco na nervový systém a schopnosť sústrediť sa. Znižuje dlhodobú únavu a vyčerpanie, pozdvihuje náladu, čím dodáva človeku optimizmus a chuť do života. 

VYBRANÉ DRUHY BOROVÍC: